Truckrun Boxmeer

Geschiedenis

In 1988 had Pedro Smits, een chauffeur, al een tijdje het idee om een rit met vrachtwagens te organiseren, voor mensen met een handicap. Dit idee nam wat vastere vormen aan toen hij, op de bruiloft van vrienden, met de gehandicapte broer van de bruid aan de praat raakte. Daarna ontmoette hij Fred Peters, die ook wel ideeën had voor een dergelijke rit.

De plannen werden gemaakt en 17 september 1989 was het eerste "Konvooi voor Gehandicapten" een feit, bestaande uit 178 vrachtwagens. Familie en vrienden werden opgetrommeld en ingezet om het geheel tot een succes te maken. De rit begon destijds in Heijen op het (toen) nieuwe industrieterrein, met toestemming van Heynen transport, daar toen gevestigd. Ook Maria Roepaan droeg haar steentje bij: de chauffeurs mochten daar met de deelnemers gaan dineren!

Destijds mochten er nog motorwagens en trekkers met opleggers meerijden. Het was een prachtige stoet, net zoals nu. Omdat zowel de chauffeurs als de deelnemers laaiend enthousiast waren, riep iedereen: "Tot volgend jaar!". Het idee van het bedoelde eenmalige konvooi kreeg dan ook een vervolg.

Het geheel werd verplaatst naar Boxmeer en de naam GKB (Gehandicapten Konvooi Boxmeer) werd geboren. De organisatie werd een stuk professioneler. Er werd een bestuur gevormd: Pedro Smits, Fred Peters, Ton Kroon, Claus Vinkenburg en Peter van Beusekom en een programmaboekje opgesteld. De startplaats werd Industrieterrein Saxe Gotha en op het terrein van de Kaarsenfabriek werd een tent geplaatst. Tevens werd het aantal vrachtwagens verhoogd tot 300 en nog moesten er chauffeurs worden teleurgesteld! Om de lengte van het konvooi te beperken werden alleen trekkers en motorwagens toegestaan. De deelnemers waren afkomstig van Stichtingen Maria Roepaan in Ottersum en St. Augustinus in Gennep, maar ook thuiswonende cliënten mochten meerijden.

In de loop der jaren is het Konvooi uitgebreid en verbeterd. De tent werd verplaatst naar het verharde terrein op de parkeerplaats van (toen nog) Stork Heidelberg (inmiddels Contiweb B.V.) en het konvooi werd begeleid door motorrijders. Door de medewerking van bedrijven op en rond dit industrieterrein verloopt alles ieder jaar weer prima. Daarnaast zou Stichting Truckers GKB niet kunnen bestaan zonder alle medewerking van de verschillende sponsoren, die ieder jaar weer worden gezocht om mee te werken aan dit grote regionale evenement.

In 2013 organiseerde de Stichting Truckers GKB de 25e editie van de Truckrun Boxmeer, zoals het evenement tegenwoordig wordt genoemd. Sindsdien maken we gebruik van de hal van Marel Stork Poultry Processing B.V. aan de Handelstraat, waar ook het "startschot" wordt gegeven.

Helaas zorgde COVID-19 er in 2020 voor dat de Truckrun werd afgelast. Dit is in al die jaren nog nooit gebeurd. In 2021 hebben we ondanks een aantal beperkingen toch weer een mooie rit kunnen maken en in 2022 konden we gelukkig weer een evenement neerzetten zonder beperkingen!

Sponsors, chauffeurs, motorrijders, vrijwilligers en natuurlijk de deelnemers blijven enthousiast. Dat is ook de reden waarom het huidige bestuur de Truckrun Boxmeer op deze manier zo lang mogelijk draaiende probeert te houden.